Roestug is druk bezig om circulair ondernemerschap waar te maken. Een circulaire onderneming zorgt ervoor dat de cirkel van energie, grondstoffen en arbeid rond blijft, en zo niets verloren gaat. Het is op het moment nog erg moeilijk om 100% circulair te zijn, echter worden wij door onze grondstof (de weesfiets) in staat gestelt om hier nu al in de buurt te komen. Hier zie je hoe we het tot nu toe doen en waar we nog aan werken.
Onze grondstof – de Weesfiets – 75% circulair
Hiermee begint het bij Roestug. Weesfietsen komen via ons netwerk of vanuit de Gemeente Zwolle (AFAC) bij Roestug terecht voor een tweede leven. Tot nu toe kunnen we ongeveer 75% van deze berg fietsen verwerken in de onderstaande categorieën. Helaas hebben we nog niet voor alle overgebleven materialen een bestemming, dit is zo’n 20% van het hele proces. Het vervoer van de weesfietsen (van de oude eigenaar of de gemeente naar Roestug) is ook nog niet circulair (5%). De volgende stap is namelijk vervoer via de fiets of bijv. een elektrische bus op hernieuwbare energie.
Frankenstein Fietsen – 95% circulair
We zijn er bijna! Hoe dan? Nou, het begint dus bij de weesfietsen, die hebben al een leven achter de rug, maar bij Roestug is dit het begin. De reparatie van deze fietsen gebeurt met handgereedschap, bio-based smeermiddelen en donoronderdelen van andere weesfietsen. Waarom niet 100%? We hebben licht nodig, stroom voor het pinapparaat waar jij je fiets mee afrekent en koffie uit een machine die waarschijnlijk op grijze stroom draait. Nog altijd iets te verbeteren dus!
Refurbished Fietsen – 80% circulair
Vergelijkbaar met de Frankenstein Fietsen, echter zijn dit de fietsen die toch bepaalde nieuwe onderdelen nodig hebben. Denk aan binnen- & buitenbanden, een slot of een zadel. Echter, zonder deze nieuwe onderdelen was de bult met onbruikbare weesfietsen groter geweest, dus het draagt wel degelijk bij aan de circulaiteit van Roestug! Ter ontwikkeling onderzoeken we mogelijkheden om kapotte zadels te repareren, en kopen we onderdelen in die duurzaam en/of recyclebaar zijn, zoals de binnen- en butienbanden van Schwalbe en USB oplaadbare verlichting.
Fietsreparatie en onderhoud – 95% circulair
Dankzij alle donoronderdelen hebben we vrijwel alle benodigde onderdelen in huis. We repareren en onderhouden met bio-based middelen en gebruiken voornamelijk handgereedschap. In het uitzonderlijke geval dat we toch iets nieuw moeten bestellen hoor je het meteen, en kiezen we voor de duurzame en/of recyclebare optie.
Productlijn – 50% circulair
De productlijn helpt ons om een deel van de niet-bruibare materialen een nieuwe bestemming te geven. Voornamelijk binnen- en buitenbanden, tandwielen en krenks (die nou eenmaal slijten) kennen verschillende bestemmingen. Om sleutelhangers, armbanden, broekriemen en meer te maken (die de consument ook daadwerkelijk wil kopen) voegen we hier fornituren aan toe. We hebben de regel dat een product uit minstens 50% gebruikte materialen moet bestaand. En dan hopen we dat je de duurzame klok van Roestug koopt, en niet de splinternieuwe klok van de Action! Om de circulariteit te verhogen blijven we zoeken naar mogelijkheden om de toegevoegde onderdelen ook gebruikt in te kopen, of duurzame en/of recyclebare onderdelen in te kopen.
Partners en leveranciers – % onbekend
Natuurlijk kunnen we het niet alleen, en hebben we partners en leveranciers nodig voor het werk dat we leveren. Vaak zien we dat ook onze partners en leveranciers bezig zijn met verduurzamen, of een bepaalde kring sluiten. Zo heeft onze parnter voor fietsonderdelen steeds meer aanbod in recyclebare en bio-based materialen en wordt bezorging aangepast voor minder brandstofverbruik. De verkooppunten van onze producten passen ook in het straatje, zoals de Kas van Kaat in Zwolle, waar duurzaamheid en circulariteit een grote rol speelt. Ook hebben we nog geen mogelijkheid tot groene of hernieuwbare stroom voor de machines die we gebruiken.
Heb je vragen of ideeën? Laat het ons vooral weten via het contactformulier of door te bellen!